Notas de prensa

L’informe SILMAR de la platja de la Mar Bella posa en evidència l’impacte humà sobre el medi ambient costaner mediterrani i els efectes a la seva biodiversitat marina

El pròxim 17 de març, Diagonal Mar i la Fundació RAED, que col·laboren en el projecte SILMAR, presentaran l'informe anual que plasma l'estat de l'entorn ecològic i mediambiental de l'ecosistema marí de la Mar Bella.

El centre comercial té apadrinada una estació de control SILMAR en aquesta platja de Barcelona per estudiar l'impacte ecològic i mediambiental humà a favor de la conservació del mar Mediterrani.

Informe Silmar diagonal mar

Barcelona, 17 de març 2021. Diagonal Mar, el centre comercial pioner en iniciatives de conscienciació i preservació de l’entorn, continua aquesta tasca a través de diverses accions de sensibilització i divulgació. El centre porta diversos anys realitzant accions de neteja de platges per protegir i preservar l’estat de les aigües mediterrànies en col·laboració amb els voluntaris de la zona. Així mateix, promou el reciclatge de plàstics amb la instal·lació de màquines de retorn d’envasos dins del centre, així com la reducció de consum de plàstics d’un sol ús als seus establiments i el marxandatge és 100% lliure de plàstics. També, compta amb l’espai “Mar de Jocs” per als més petits, on es promou el respecte de l’entorn a través de diferents activitats.

A més, Diagonal Mar col·labora amb el projecte SILMAR apadrinant una estació situada a la platja de la Mar Bella amb la finalitat d’estudiar l’estat ecològic i de conservació d’aquesta zona costanera, així com el desenvolupament d’accions per preservar el medi marí.

Óscar Bermúdez, director de màrqueting de Diagonal Mar indica: “Des de Diagonal Mar reforcem el nostre compromís amb el propòsit de sensibilitzar a la comunitat local sobre la importància de protegir l’ecosistema marí amb diversos projectes que ja venim realitzant des de fa anys. El mar dóna vida i hem de protegir-lo. Amb el nostre compromís volem animar a que grans i petites empreses, així com públic en general, se sumin a aquest projecte, fent entre tot un canvi significatiu pel medi ambient “.

El projecte SILMAR és un projecte de la Fundació RAED, la qual té l’objectiu de divulgar i crear consciència mediambiental a favor de la protecció i conservació activa de la naturalesa i de la sostenibilitat. L’entitat ha creat una unitat de medi ambient i ecologia formada per un equip multidisciplinari tècnic de biòlegs i ambientòlegs, així com estudiants universitaris en pràctiques i voluntaris que busquen donar solució als reptes sostenibles del món i de la societat.

Aquest projecte està format per una xarxa d’estacions marines repartides per diferents zones de la costa Mediterrània espanyola (Catalunya, Balears i València) que són apadrinades per empreses, ajuntaments i grups de voluntaris. A cada estació s’apliquen protocols d’anàlisi per conèixer l’estat mediambiental, la seva qualitat ecològica i per valorar els riscos als quals s’enfronta amb l’objectiu d’actuar a favor de la seva conservació. De cada estació SILMAR s’elabora un informe anual que actualitza la informació de valor, com el nivell de biodiversitat de la zona, els impactes que rep com és la contaminació en general (microplàstics i microfibres), la presència d’espècies invasores, els efectes del canvi climàtic, entre d’altres paràmetres com la degradació d’hàbitats i ecosistemes vitals per mantenir la nostra qualitat de vida i un turisme de qualitat.

L’últim informe SILMAR de la platja de la Mar Bella analitza l’estat general de l’entorn en un any marcat per la pandèmia generada pel SARS- COV 2 i la crisi sanitària que va obligar a la població a confinar durant més de tres mesos i posteriorment a desenvolupar una mínima activitat social. Curiosament, aquesta inactivitat humana va generar un silenci inusual en la naturalesa i molt especialment al mar. Una tranquil·litat que va fer que espècies marines emblemàtiques com dofins, caps d’olla, taurons i altres grans depredadors com grena i mers recuperessin el seu espai vital natural i s’acostessin a les zones costaneres observant amb una freqüència inusual prop de la superfície de platges, costes, ports i pobles costaners.

Segons el director del projecte, el biòleg marí Miquel Ventura, assenyala: “Això demostra que la naturalesa és capaç de recuperar-se per si sola si els éssers humans som capaços de respectar el seu espai vital i entendre que en un planeta finit podem progressar només de sostenible i en equilibri amb la natura. En aquest context, i malgrat l’aturada de la pandèmia a nivell mundial, la petjada ecològica de l’ésser humà s’ha mantingut pràcticament igual o fins i tot ha augmentat, mantenint-se entre 7,6 i 7,8 héctareas / persona / any, un valor insostenible que ens ha de fer reflexionar i actuar per assegurar la nostra supervicencia i la de les properes generacions “.

Aquest any el projecte SILMAR s’ha centrat en analitzar l’impacte del nostre model de consum i com es reflecteix en el medi ambient on cohabiten la societat i les platges. Per a això, han dissenyat un protocol científic per analitzar la contaminació de la sorra de la platja, de l’aigua i dels sediments marins, els quals no s’observen a simple vista. Els resultats preliminars de l’estudi conclouen que a la platja de la Mar Bella hi ha una presència de residus inferiors a 1 mm de l’ordre de 1.779,4 per m2. De tots aquests residus, el 70% són fragments de vidre, el 12% són residus d’origen plàstic i microplàstics i un 11% de matèria orgànica. Resultats que evidencien l’elevat nivell de contaminació de la zona que afecta no només a la natura, sinó també a la qualitat de vida humana.

A més, estudia la presència de les diferents espècies marines existents i del seu estat biològic, determinant la biodiversitat de la zona i la seva qualitat ecològica a partir d’espècies bioindicadores. Actualment, a l’estació de la Mar Bella s’han arribat a determinar un total de 260 espècies marines diferents entre mol·luscs, equinoderms, crustacis, peixos, cnidaris, briozous i algues; fet que indica l’enorme capacitat que té l’ecosistema marí per restablir el seu equilibri ecològic tot i els enormes impactes ecològics als quals és sotmés, unes amenaces que directament o indirectament afecten i condicionen la qualitat de vida humana.

En la mateixa línia, Helena Vela, biòloga i estudiant en pràctiques de la Universitat de Barcelona, assenyala: “Ser la responsable d’aquesta estació SILMAR m’ha permès conèixer millor els problemes que afecten el medi marí, aprendre a exercir la meva professió i contribuir amb el meu esforç a protegir-lo “.

Diagonal Mar segueix col·laborant en el projecte SILMAR per contribuir en la preservació, manteniment i conscienciació de la importància de tenir cura del mar Mediterrani.

 

Sobre Diagonal Mar Centre Comercial

Inaugurat el 20 de novembre de 2001, l’icònic Diagonal Mar, propietat d’un fons públic de DWS i gestionat per CBRE, primera companyia internacional de consultoria i serveis immobiliaris, és un dels centres comercials més grans de Catalunya, amb més de 90.000 m² de superfície total i compta amb més de 200 establiments dedicats a la moda, la restauració, l’oci i altres serveis. A més, ofereix 4.800 places d’aparcament totalment gratuïtes durant 3 hores. Recentment, el centre ha dut a terme un projecte de reforma i modernització per a adaptar la seva oferta a les noves necessitats dels consumidors i tendències del sector.

 

Sobre la Fundación Pro Real Academia Europea de Doctores

La Real Academia Europea de Doctores (RAED) y su Fundación representan a un grupo multidisciplinar de colectivos profesionales del mundo académico internacional y de la sociedad que ha dedican gran parte de su vida al estudio y al impulso del conocimiento humano desde la excelencia. Este vasto patrimonio cultural y de sabiduría tiene el altísimo potencial para establecerse como un referente internacional del conocimiento, creando proyectos e impulsando el compromiso social para contribuir al bien común a través de la acción y transformar el mundo en un entorno más sano, ecológico y sostenible.

La Fundación READ cree que los retos están para afrontarlos y superarlos. En este contexto, los desafíos son oportunidades para establecer acciones que cambian y mejoran la experiencia vital de nuestra sociedad. Nuestro objetivo es ofrecer respuestas a los grandes desafíos globales, conectar personas, instituciones y organizaciones que comparten valores y, crear sinergias para que, a través de esa nueva red de consciencia social que estamos creado contribuyamos a que las futuras generaciones progresen desde una visión más humanística, sensata, sostenible y solidaria con la realidad del planeta.

En el cumplimiento de su misión fundacional nuestra organización impulsa el proyecto Silmar para conservar y poner en valor a la naturaleza, creando instrumentos de participación para que la sociedad se implique en la mejora continua del entorno litoral y marino donde vive. Para alcanzar este objetivo, la Fundación RAED establece acuerdos de colaboración con universidades, empresas y otras organizaciones para impulsar la eco-innovación y generar iniciativas de desarrollo sostenibles más respetuosas con la vida, la naturaleza y el mar. La Fundación RAED impulsa otros proyectos de referencia como el Proyecto Retos Vitales para una nueva con el objetivo de crear una sociedad más justa, ecológica y sostenible a través del conocimiento y la acción social.

 

Més informació:

Fundación RAED
Miquel Ventura Monsó – Biòlog Marí, MBA i ESADE
Postgrau en gestió de l’aigua, en energies renovables i gestió de GEI
Via Laietana, 32, 3era – Edifici Foment del treball – 08003 – Barcelona – Spain
Tel: 936 67 40 54 – 688 482 544
Email: miquel@raed.academy – www.fundacionraed.orgwww.raed.org

Contacte premsa

Tryptic Comunicació
diagonalmar@tryptic.net

Xavier Rieiro
María Luis