Notas de prensa

Diagonal Mar presenta amb la Fundació RAED els resultats de l’informe SILMAR a la Platja de la Mar Bella

Diagonal Mar col·labora des del 2018 amb la Fundació RAED i el Projecte SILMAR apadrinant l'estació marina de la Platja de la Mar Bella

La Platja de la Mar Bella està sotmesa a grans pressions ambientals i ecològiques derivades de les aigües continentals del riu Besós i l'activitat humana y i fruit de la col·laboració amb Diagonal Mar, s'han catalogat 286 espècies marines

Donación Fundació Trinijove

Barcelona, 17 de març 2022

Diagonal Mar, propietat de la gestora global d’inversions immobiliàries DWS en nom d’un dels seus fons immobiliaris i gestionat per CBRE, reafirma el seu compromís amb el medi ambient i ha presentat amb la Fundació RAED (Fundación Pro Real Academia Europea de Doctores) els resultats de l’Informe SILMAR obtinguts, durant l’any 2021, a l’estació marítima ubicada a la Platja de la Mar Bella de Barcelona.

El Centre Comercial Diagonal Mar col·labora amb la Fundació RAED des del 2018, apadrinant l’estació marina de la Platja de la Mar Bella i destina part del seu pressupost anual per a la millora, estudi i desenvolupament del funcionament de l’estació SILMAR.

Joan Checa, Màrqueting Manager del Centre Comercial Diagonal Mar, declara que “Diagonal Mar aposta pel medi ambient i reforça el seu compromís amb el Projecte SILMAR per tal de contribuir de forma activa a la conservació de la biodiversitat marina i litoral.” I afegeix, “Amb aquestes accions volem animar el públic i la resta d’empreses a formar part del canvi i de la solució. És vital posar en valor i sensibilitzar la població sobre la importància de protegir el Mar.”

Diagonal Mar presenta amb la Fundació RAED els resultats de l'informe SILMAR a la Platja de la Mar Bella

La zona marina de la Platja de la Mar Bella està sotmesa a grans influències ambientals i ecològiques per les aigües continentals del riu Besós que arriben al mar, amb més incidència en les estacions de pluja i durant els temporals. También està exposada a grans pressions derivades de les pràctiques del turisme, la pesca, banyistes, creuers, etc. Diagonal Mar col·labora amb el projecte SILMAR des del 2018, apadrinant una estació marina ubicada en la Platja de la Mar Bella, amb l’objectiu d’estudiar l’estat ecològic i de conservació d’aquesta zona costanera, així com el desenvolupament d’accions per preservar el medi marí.

Després de l’exhaustiu estudi realitzat durant el 2021, l’informe conclou que; malgrat treballar en un entorn marí tan humanitzat i contaminat, com és la Platja de la Mar Bella – en comparació amb altres estacions submarines-, on les condicions medi ambientals són millors per mantenir una certa qualitat ecològica, i donada la menor incidència humana a la qual ha estat exposada la zona per la pandèmia, els impactes i pressions més rellevants que s’han observat al llarg de l’any 2021, han estat els efectes dels temporals de Llevant, enguany menys significatius que en anys anteriors.

Durant aquest darrer any, el projecte SILMAR, ha posat en marxa un estudi pilot per analitzar la quantitat de micropartícules plàstiques presents al litoral català, la qual cosa ha permès determinar que la zona marina de la Platja de la Mar Bella está prominentemente más expuesta a la contaminación en comparación con la costa de Sant Feliu de Guíxols – Platja d’Aro. Els resultats preliminars sobre la quantitat de micropartícules plàstiques detectades en les mostres d’ aigües marines superficials de Barcelona són de 6.824 en 58.800 litres d’ aigua marina tamisada. És a dir, unes 116 partícules plàstiques per m3 d’aigua de mar.

Una de les activitats que es realitzen de forma permanent en el marc del projecte SILMAR és l’actualització del llistat d’ espècies marines observades a l’estació SILMAR de la Mar Bella. de La Mar Bella. Aquesta llista, ofereix informació de gran valor per comprendre l’estructura biològica de la zona estudiada, així com el grau de maduresa de l’ecosistema marí i si rep impactes o pressions, en base a les condicions ambientals i ecològiques que es manifesten. L’informe ha desvetllat un increment significatiu del nombre d’espècies marines observades des de la posada en marxa del projecte SILMAR el 2018, s’han detectat un total 286 espècies marines a la zona marítima de l’espigó de Bac de Roda, amb un creixement d’un 10% més d’espècies catalogades el 2021, respecte el 2020.

Sobre el Projecte SILMAR

El projecte SILMAR és un projecte de la RAED (institució acadèmica amb 20 Premis Nobel) i la Fundació RAED, amb l’objectiu de divulgar i crear consciència medi ambiental en favor de la protecció i conservació activa de la natura i de la sostenibilitat. L’entitat ha creat una unitat de medi ambient i ecologia formada per un equip multidisciplinari tècnic de biòlegs i ambientòlegs, així com estudiants universitaris en pràctiques i voluntaris que busquen donar solució als reptes sostenibles del món i de la societat. El conformen una xarxa d’estacions marines repartides per diferents zones del Mediterrani espanyol – adoptades per empreses, ajuntaments i grups de voluntaris- en les quals s’apliquen protocols d’estudi per conèixer l’estat mediambiental, la seva qualitat ecològica i per valorar els riscos als quals s’enfronta amb l’objectiu d’actuar en pro de la seva conservació.

Contacte premsa

Tryptic Comunicació
diagonalmar@tryptic.net

Xavier Rieiro
María Luis